Magnez to pierwiastek, o którym w diecie często zapominamy. Najczęściej po suplementy magnezowe sięgamy dopiero, gdy w nocy atakują nas skurcze lub gdy powieka zaczyna niepokojąco drżeć. Źle na jego obecność działa stresujący tryb życia i nadmiar kawy. Tymczasem rola magnezu w organizmie jest nie do przecenienia. To ten właśnie pierwiastek odpowiada za transport mikroelementów w organizmie, syntezę białek, regulację prawidłowego ciśnienia krwi i metabolizm tłuszczów. Od niego zależy także poziom cukrów. Suplementację magnezu sugeruje się osobom, które narzekają na nadpobudliwość nerwową, huśtawki nastrojów czy depresje. Udowodniono, że działa antystresowo, pomagając zarówno w objawach psychicznych, jak i fizycznych. Magnez działa uspokajająco, wzmacnia pracę neuroprzekaźników, poprawia w związku z tym pamięć i koncentrację. Jest także składnikiem niezbędnym do metabolizmu wielu witamin oraz wapnia. Magnez śmiało można suplementować przez dłuższy czas, do diety warto włączyć jednak również produkty, które mają wysoką zawartość tego pierwiastka. Zalicza się do nich szpinak, botwinka, pestki dyni, migdały, awokado i gorzka czekolada.